Simon Greul — Wikipédia

FILOZOFIJA

Filozofija Procoach Teniskog Centra

 

Igranje tenisa nije samo tehnički izazov, već i taktički. Taktika diktira tehniku, drugim rečima, potrebno je znati šta uraditi, pre nego kako uraditi nešto. Kognitivne sposobnosti izjednačile su se po važnosti sa motoričkim sposobnostima.

Nažalost tradicionalni pristup treningu često ne omogućava igračima da koriste nova stečena znanja u svojoj igri. Razlog ovoga je tradicionalni trening koji izoluje razvoj veština od same igre. Motoričke sposobnosti se uče bez kognitivnih aspekata. Igrači znaju kako da se kreću bez znanja kada i zašto. Krajnji rezultat je taj da igrači igraju odlično na treningu koji je kontrolisan, ali se sve to raspadne kada zaigraju tenis bez kontrole, na meču, sparingu...

Mi u Procoachu pravimo strukturu koja se razvija i koja dovodi do situacija iz mečeva i kao krajnji rezultat stvorimo igrača koji kontroliše svoju igru na takmičenjima. Igrače učimo kako da donose taktičke odluke i učimo ih da tehniku upotrebe kao veštinu za rešavanje problema. Drugim rečima tehnika je oruđe za sprovođenje taktike. Tehnika se uči u kontekstu igre. 

Naravno da ovo ne znači da su treninzi bazirani tako da se igraju samo poeni. Potrebno je stvoriti tehničku bazu, gde su odstupanja dozvoljena. Ako pogledamo prvih 100 igrača na profesionalnoj rang listi videćemo da niko nema istu tehniku. Učenje po modelu je u totalnoj suprotnosti sa našom filozofijom, jer tenis je sport otvorenih veština, što većina trenera ne shvata.

Mentalni trening je sastavni deo našeg programa. U našoj zemlji ovaj deo je skroz zanemaren. Kod nas u Procoachu igrači se upoznaju sa tajnama ovog dela. Mnogi treneri  prenesu igračima na primer da se loptica tapka pre servisa zbog koncentracije, ali ovo je jedan od ukupno 6 stvari o kojima se misli pre izvođenja servisa.

Revolucija u tenisu nastupila je onog trenutka kada je prihvaćena filozofija implicitnog učenja. ITF, Kanadski teniski savez , USPTR su već prešli na tu filozofiju i mi u Procoachu poslednjih par godina pratimo ovo učenje, jer toliko brzo pomaže igračima da se i igrači začude kada posle 5 minuta osete veliku razliku u svojoj igri.

Kod nas svakom igraču pravi se dnevni plan rada, posle svakog treninga igrač dobija odštampan trening koji je odradio.

Vreme je da i u našoj zemlji dođe 21. vek i naši igrači budu još bolji. Nema potrebe za odlaskom u inostranstvo jer mi smo doveli budućnost kroz naš program.

POČETNA

PROGRAM

INTERNAT

BLOG

O NAMA

FILOZOFIJA

KONTAKT

Procoach Tennis Center
Dragoslava Srejovića 1b
11 000 Beograd
Srbija


Mobil:  +381 63 712 0955

Email: straleflta@gmail.com

Facebook, fb icon icon

Igranje tenisa nije samo tehnički izazov, već i taktički.

 

Taktika diktira tehniku!

Facebook, fb icon icon